دوربین مدار بسته دام
اگر بخواهیم دوربین های مدار بسته را به لحاظ ظاهری دسته بندی کنیم، به انواع دوربین دام، دوربین بولت، اسپید دام، باکس، چشم ماهی و چند مورد دیگر می رسیم. اما یکی از پر مصرف ترین دوربین ها به لحاظ ظاهری دوربین دام است که ما در این مطلب آن را از همه لحاظ بررسی کرده و مزایا و محدودیت هایش را بازگو می کنیم.
ظاهر دوربین مدار بسته دام
اصطلاح دام در این دوربین ها یک واژه انگلیسی است به معنی گنبد که گواه بر ظاهر گنبدی شکل این نوع دوربین است. این شکل از دوربین را می توان در اولین دوربین های مدار بسته ساخته شده نیز دید و به لحاظ ساختاری قدمت بالایی دارد.
ظاهر دوربین دام این امکان را می دهد که لنز را بشود تقریبا به هر سو چرخاند و روی سوژه تنظیم کرد. البته این مورد به صورت دستی است و هیچ موتوری درون دوربین قرار ندارد.
قطعات تشکیل دهنده دوربین دام
اگر بخواهیم دوربین دام را به کلی باز کنیم و هر قطعه بگوییم هر قطعه چه وظیفه ای دارد به شکل زیر می رسیم.
دوربین دام شامل یک کاور اصلی است که بجز نگه داشتن قطعات الکترونیکی طوری ساخته شده که قادر باشیم آن را با دست به هر سو بچرخانیم و آن را در محل مورد نظر فیکس کنیم.اگر قسمت داخلی دوربین را باز کنیم بعد کاور شیشه ای روبروی لنز به خود لنز می رسیم که چندین LED دید در شب (در مدلهای دید در شب دار) آن را احاطه کرده است. کمی پایین تر از این LED ها محل قرارگیری فتوسل است که قادر است تشخیص دهد که محیط چقدر نور دارد تا در صورت نیاز LED های دید در شب را روشن نماید.
پشت سر لنز سنسور قرار دارد که مهمترین قسمت دوربین مداربسته است و این قطعه همانی است که تصویر محیط را از لنز دریافت کرده و پردازش می کند و با توجه به مدلی که دارد آن را در ابعاد مختلف مثل 2،4 مگاپیکسل یا بیشتر تبدیل کرده و به واحد ارسال کننده میدهد تا آن را کم حجم کرده و در بستر شبکه یا آنالوگ ارسال نماید.
در انتها محفظه ورودی تغذیه و خروجی تصویر قرار دارد که در آن سو سوکت خور است و به کابل DVR یا NVR وصل می شود.
دوربین دام از چه تکنولوژی هایی پشتیبانی می کند؟
تقریبا هر تکنولوژی ای که وجود دارد مثل تکنولوژی تحت شبکه یا آنالوگ، دوربین های دام آن را نیز می توان تهیه کرد. چرا که همانطور که گفته شد دام یکی از پر استفاده ترین شکل هایی است که مصرف کنندگان دنبالش هستند.
تنها تفاوت دوربین دام در مدل های تحت شبکه با آنالوگ به لحاظ ظاهری در ورودی شان است که مدل های آنالوگ به کابل کواکسیال وصل میشوند اما در مدل های تحت شبکه می بایست به کابل لن اتصال یابند.
کیفیت دوربین دام
کیفیت یک دوربین مدار بسته به مواردی چون استفاده از لنز و سنسور بستگی دارد و این نوع دوربین ها از استفاده از انواع سنسور یا لنز با هیچ محدودیتی مواجه نیستند. پس می توان دوربین دام ارزان با یک قیمت پایین یا دوربین دام گران با سنسور قوی تهیه کرد.
پس قبل از خرید دوربین باید نوع سنسور و لنز به کار رفته در دوربین را جویا شد و دانست که آن دوربین قرار است خروجی چند مگاپیکسی به ما بدهد تا اگر نیاز به مشخصات بالاتر باشد آن را تهیه کرد.
درجه حفاظتی و استقامت دوربین دام
دوربین دام بخ جهت ظاهری که دارد می بایست به سقف پیچ شود. به همین دلیل بسیاری از شرکت های سازنده به جهت پایین آوردن قیمت تمام شده آن را ضد آب نمی سازند، چرا که اصلا قرار نیست آبی به آن بخورد.
به همین دلیل بسیاری از دوربین های سقفی ای که ما دیده ایم دوربین هایی بودند که قابلیت ضد آب و خاک نداشتند و حتی از بدنه پلاستیکی بهره می بردند. ولی همه دوربین های دام این طور نیستند. تعدادی از شرکت ها محصولات دوربین های سقفی خودشان را با بالاتری سطح حفاظت در مقابل آب و خاک می سازند و تعدادی از محصولاتشان را به گونه ای طراحی میکنند که ضد ضربه باشند و با ضربه یا شوک الکتریکی هیچ آسیبی نبینند. بالطبع این قابلیت ها هزینه خرید دوربین را بالا می برد.
محل نصب دوربین دام
اگر بخواهیم یک ایراد بزرگ از دوربین های دام بگیریم باید به جای نصب آن اشاره کنیم که می بایست حتما به سقف پیچ شود و امکان نصب روی دیوار بدون استفاده از پایه مخصوص را ندارد.
ولی وقتی به سقف پیچ می شود هیچ دوربین دیگری نمی تواند به مانند دوربین دام زاویه درست و جزئیات فراوانی را خروجی دهد. از طرفی برخی از دوربین های دام به واسطه شکل ظاهری که دارند محل لنزشان قابل تشخیص نیست و این باعث می شود هیچ کسی نتواند این دوربین را دور بزند.
در حال حاضر کمتر دوربینی را می توان یافت که از قابلیت دید در شب بهره نبرد و دوربین دام نیز از این قاعده مستثنی نیست. شرکت های مختلف برای دید در شب دوربین های دام از LED های چند تایی و یا دو عدد LED دید در شب استفاده کرده اند که قادر باشد در شب نیز تصویر خوبی را ارائه دهد.
البته در تمامی این محصولات از IR-Cut استفاده شده تا با کم شدن نور محیط این قطعه فعال شده و تصویر سیاه و سفید شود تا تصویر بهتری دریافت شود. البته برخی از شرکت ها تکنولوژی های جدیدی مثل استارلایت در دوربین های دام گنجانده اند تا در تاریکی شب نیز تصویر رنگی و خوبی دریافت نماید.
مزایای استفاده از دوربین مدار بسته دام
- قیمت به نسبت ارزان تر در برابر سایر دوربین ها
- تنوع در تکنولوژی و سنسور و لنز
- دارای مدل های ضد آب و ضد ضربه
- مشخص نبودن زاویه لنز در برخی مدل ها
- دارا بودن از دید در شب با برد قابل انتخاب
- ظاهر معقول به گونه ای که در یک اتاق زیاد به چشم نیاید
معایب دوربین دام
- عدم استفاده از این نوع دوربین بر روی دیوار
- قابلیت چرخاندن لنز بدون نیاز به آلن در برخی مدل ها( هر کسی می تواند زاویه اش را تغییر دهد)
- دید در شب محدود تر به نسبت مدل های بولت
بهترین مدل های دوربین های دام
شرکت های مختلفی از این نوع دوربین تولید میکنند و می توان گفت که هیچ شرکتی وجود ندارد که دوربین مداربسته تولید کند اما دوربین دام نداشته باشد. از داهوا، هایک ویژن و سونی گرفته تا مدل های بدون نام را میتوان از بازار تهیه کرد.
اما اگر بخواهید اکنون از بهترین دوربین دام را در بازار ایران تهیه کنید برندهایی مثل داهوا، هایک ویژن، هایک ویژن و برایتون به شما پیشنهاد می شود که تنوع مناسبی از دوربین های مدار بسته و از جمله مدل دام آن را دارند.
دوربین مدار بسته دام AHD مدل AD23
این دوربین دام به عنوان ارزان ترین دوربین ای اپ دی شناخته می شود و با سنسور 3.6 میلیمتری و کیفیت 2 مگاپیکسلی که دارد قادر ایت تصاویر خوبی با زاویه دید استاندارد ارائه دهد. شاید از بزرگترین ضعف این دوربین گارانتی به نسبت کوتاه یکساله و بدنه پلاستیکی اش بشود یاد کرد.
دوربین دام داهوا HDW1200MP
از دریای محصولات داهوا می توان از مدل 1200MP یاد کرد که بجز کیفیت معقول و مناسب دارای بدنه فلزی نیز هست که آن را مناسب فضاهای بیرونی نیز میکند. دید در شب این دوربین تا 30 متر است و با کیفیت دومگاپیکسلی و لنز 3.6میلیمتری قادر است تصاویر خوبی در روز و شب تهیه نماید. نقطه ضعف این دوربین را می توان ظاهر نه چندان بروز اش دانست.